Hvorfor bliver vi stressede?

Stress opstår når krav og forventninger overstiger vores ressourcer

I gamle dage – helt tilbage til stenalderen – var stress med til at holde os i live.

Stresshormonerne gør os  i stand at yde ekstra i en presset eller farlig situation – vores krop bliver gjort klar til at yde sit maksimale.
På den måde adskiller vi os ikke fra de fleste andre pattedyr.
Zebraen oplever det samme når den pludselig får øje på den sultne løve, og stenaldermanden fik de samme reaktioner når han eller hun stod ansigt til ansigt med en farlig sabeltiger.

I dag skal vi ikke på samme måde kæmpe for vores liv i hverdagen, men vi får den samme reaktioner når bilen foran os pludselig stopper uden varsel, eller vi vågner for sent om morgenen før en eksamen eller et vigtigt møde.
Vi bliver fokuserede, vores sanser skærpes og vi tænker hurtige tanker. Vi bliver knivskarpe og kan klare det hele på den halve tid. Alt sammen fordi vores hjerne vurderer at der er fare på færde og får kroppen til at udskille stresshormoner.

Siden stenalderen er der sket meget.
Vores familiemønstre har ændret sig, vores måde at leve på og være sammen på. Vi er mere alene om tingene, samtidig med at vi bliver udsat for flere påvirkninger fra aviser, TV, reklamer, magasiner, radio og internet.
Hvis man tænker over det er der rigtig mange af disse påvirkninger der har en negativ klang. Vi ser billeder fra krig og terror, vi ser reklamer, der minder os om at vi altid lige mangler noget for at det hele er godt nok.
Vores hjerne har i forvejen svært nok ved at skelne mellem tanker og virkelighed. Der er ikke noget at sige til at den er under et stort pres med den konstante påvirkning vi udsætter den for.

Stress behøver brændstof for at fungere og det brændstof er negative tanker og frygt.

Vi skal lære at skelne mellem hvornår det er vores egne krav og forventninger og hvornår det er andres. Vi skal lære hvornår vi selv har indflydelse på at ændre ved tingene og hvornår  vi skal bede om hjælp til en ændring.
Og vigtigst af alt skal vi lære hvornår vi skal sige “pyt”.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *